Vrede Israël en Palestijnen

Standaard

√Vrede voor Israël en Palestijnen (als ze willen)

Natuurlijk zou het mooi zijn (eigenlijk een godswonder) als Israël en de Palestijnen het eens zouden worden over een te volgen ‘roadmap’ – stappenplan in gewoon Hollands – naar permanente vrede, maar de Amerikaanse minister Kerry moet wel met iets heel bijzonders komen willen alle partijen, inclusief Hamas, daar zelfs maar over willen nadenken. Het zal een meesterzet moeten zijn in de trant van alles of niets, zeker geen voorstel van kleine stapjes waarbij iedereen vooral op andermans tenen stapt zoals tot dusver gebruikelijk. Bijvoorbeeld: in ruil voor verlaten van alle joodse nederzettingen op Palestijns gebied krijgt Israël heel Jeruzalem terug – niet half/half, maar helemaal: een gedeelde heilige stad leidt in de toekomst ongetwijfeld tot nieuwe conflicten. Uiteindelijk hebben de moslims al Mekka en Medina als alternatief in die regio, terwijl de Joden geen andere heilige plek hebben dan juist dit Jeruzalem. Na de vernietiging van hun tempel door de Romeinen, de verdrijving uit Israël en de verspreiding door de wereld, bleven zij elkaar groeten met de diepste wens ‘tot volgend jaar in Jeruzalem’ – die wens zou na alles wat het volk in 20 eeuwen aan discriminatie heeft meegemaakt, eindelijk wel eens vervuld mogen worden. Een tweede argument geeft de Midden-Oosten kenner Bernard Lewis die in zijn standaardwerk over dat gebied beschrijft hoe kalief Abd al-Malik in het jaar 691 expres de Al-Aksah moskee op de Tempelberg liet bouwen als machtsvertoon om de daar nog wonende christenen en joden te laten zien wie er de geloofslakens uitdeelde. Als Israël nu eens alle nieuwgebouwde huizen, akkers en plantages in bezet gebied (uiteraard onbeschadigd) zou uitruilen voor een geheel eigen heilig Jeruzalem – maar dat zal wel niet. Het is ook maar een idee.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s