Exterieur: dorp en huis

Pagina

Over de mensen, de geschiedenis van en het leven in Montclar-sur-Gervanne valt veel te vertellen. Dat heb ik dan ook gedaan in mijn boek Dorpsleven en ik raad natuurlijk iedereen aan dit te lezen.

Het dorp is prachtig. Eén van de ‘villages perchés’  of ‘Les Balcons de la Drôme’- middeleeuwse dorpen, tegen een berg of heuvel aangebouwd – die de streek kenmerken. Met bovenop de berg de kapel van Saint Marcel begroet Montclar je al van verre. Op de top stond ooit ook een kasteel, waarvan nog enkele resten te vinden zijn.

Een buitenste ring van huizen van de oude ‘stad’ vormt samen met de poorten de ‘stadsmuur’, onderbroken door enkele torentjes. Mijn huis vormt onderdeel van deze muur en de enige intacte toren bevindt zich op het midden van de woning. Vanuit ramen, vanaf balkons en terras strekt de vallei van de Gervanne zich uit richting Drome en zie je in de verte het massief van Saou met op het hoogste oostelijke ‘les Trois Becs’, drie uitstekende, stenen ‘snavels’. Aan de noordzijde, achter de berg vind je iets verderop het dorpje Vaugelas (gedeelde gemeente) en voeren de wegen vanuit het hoger gelegen Beaufort verder het Parc Naturel de Vercors in richting Gigors-et-Lozeron, of de andere kant op, naar het idyllische Plan de Baix, Leoncel en de Gorges d’ Omblèze, met zijn watervallen en labyrint van rotsen.

plan_montclar_zoom

Door het dorp lopen een paar verharde straatjes zonder naam, waaronder een weg rondom naar de kerk. Voor de rest zijn er mooie groene paadjes tussen de huizen die in wat ongestructureerde schillen tegen de berg zijn gebouwd.

Een virtuele tour door het dorp is mogelijk via Google Streetview. Klik hieronder op een startpunt en kijk eens rond.

Toerit naar het dorp

Zicht op dorp vanuit zuidoosten

Voor de poort

Voor mijn huis

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s