Haren

Standaard

Zoeken van grenzen, aftasten van mogelijkheden is ieder kind aangeboren en heeft een nuttige functie in de lijfelijke en geestelijke ontwikkeling: zonder slag of stoot wordt geen kindje groot. Van bescherming en begeleiding schakelen ouders geleidelijk over naar voorbereiding op volwassenheid waarin grenzen verkend, eventueel zelfs verlegd, maar vooral gerespecteerd moeten worden. Eerst de huis- en familieregels, daarna die van de buitenwereld: wachten voor het voetgangerslicht, schoolbezoek, huiswerk, etc.

Binnen een democratische structuur komen regels tot stand met meerderheid van stemmen in een door allen gekozen parlement; die regels worden vervolgens bewaakt en uitgevoerd door een via datzelfde parlement bevoegd verklaard gezag; overtredingen worden door een onafhankelijke rechterlijke macht beoordeeld en eventueel bestraft. Het zou mooi zijn als iedereen zich daaraan hield en zich daar bij neerlegde maar helaas bestaan er tegenkrachten die ouder zijn dan onze democratie: moeder natuur gaf vooral mannelijke exemplaren van elke soort de drang mee om waar mogelijk gezag te tarten, te vernederen en over te nemen; vervolgens om steeds meer bezit te verwerven om die machtspositie te verstevigen en de beste vrouwen aan te trekken.

 

Via dat patroon van uitdagen en competitie moet elke kuddeleider zich steeds opnieuw bewijzen, wat de soort ten goede komt: bij in gebreke blijven neemt een nieuwe leider de macht over die op zijn beurt weer te maken krijgt met jonge strebers. De lastigsten worden uitgestoten uit de kudde en vallen ten prooi aan altijd rondsluipende roofdieren tenzij zij er in slagen jonge wijfjes mee te krijgen en een eigen kudde te stichten. Dat is de succesvolle lijn van de natuur, die geen boodschap heeft aan welk systeem dan ook. In de ontwikkeling van de mensheid zorgde onderlinge stammenstrijd voor de nodige uitdunning van het mannelijke bestand, later werden dat de vele grote oorlogen met hun frontlinies en bombardementen, maar nu zelfs de dienstplicht in de meeste westerse landen is afgeschaft, moet ‘de vijand’ elders worden gezocht om de hormonale balans van de mannelijke jeugd een eerlijke uitweg te gunnen – we voeren ze immers ook niet aan de roofdieren in de dierentuin, daar gaan andere mannelijke dieren naar toe.

 

Niet verwonderlijk dat dan de keuze op ‘het gezag’ als algemeen kwaad valt: uniformen, sirenes, helmen, wapenstok – het zit allemaal in de games die de mannelijke generatie al sinds de vroegste jeugd cadeau krijgt en waar zij haar vaardigheden in kan oefenen tot de dag dat het allemaal in het echt mag gebeuren. Een feest is een mooie gelegenheid maar een gewone wedstrijd is ook goed. Moeder natuur bekijkt het op haar eigen neutrale manier: eenmaal worden die jongens zelf vader en zullen zij zoons begeleiden – zal de evolutie toeslaan en zullen ze geleerd blijken te hebben? Ze zullen in elk geval weten dat de grote hoeveelheid foto’s, filmpjes en vingerafdrukken die ze op de plek des onheils achterlieten, vaders veel geld kunnen kosten; zo haalt vader staat de natuur met haar zelf lerend vermogen rechts in. Nu maar hopen dat het van beide kanten ook in de genen terechtkomt en geen vrouw zo’n destructieve geweldsfanaat tot partner kiest. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s